Europas eldste utdanning i landskapsarkitektur feirer 100 år i 2019

  • Professor Karsten Jørgensen underviser studenter i landskapsarkitektur ved NMBU.

    Professor Karsten Jørgensen underviser studenter i landskapsarkitektur ved NMBU. De første studentene begynte på universitetet på Ås i 1919.

    Foto
    Håkon Sparre / NMBU

Neste år er det 100 år siden utdanningen i landskapsarkitektur ble etablert på Ås, som den første av sitt slag i Europa. Begivenheten markeres med arrangementer og prosjekter gjennom hele jubileumsåret. 

Om jubileet

Programmet er under utarbeidelse. På denne siden vil du etterhvert finne oversikt over våre prosjekter og arrangementer knyttet til jubileet.

I anledning 100-årsjubileet ønsker Instiutt for landskapsarkitektur å bidra til å styrke fagmiljøene i Norge og internasjonalt gjennom å skape oppmerksomhet rundt landskapsarkitektur som fag og profesjon. Aktører med interesse for landskapsarkitektur er derfor velkommen til å bli en del av feiringen ved å være tilknyttet enkeltarrangementer eller prosjekter. 

Se høyre spalte dersom du har spørsmål, idéer eller ønsker å være tilknyttet 100-årsmarkeringen. 

Her er en første smakebit på noe av det som skjer i 2019:

Åpning av 100-årsjubileet for utdanningen i landskapsarktiektur
I februar ønskes publikum velkommen til lansering av jubileumsprogrammet og debatt om grønne løsninger for fremtidens byer på Litteraturhuset i Oslo.  Mer informasjon kommer. 

Jubileumsutstilling på Nasjonalmuseet - Arkitektur 
Neste år blir skattene som er gravd opp fra de siste 100 årene med norsk landskapsarkitekturhistorie til en unik utstilling på Nasjonalmuseet - Arkitektur. Første søndag i utstillingens åpningsuke inviterer Jenny B. Osuldsen, professor på NMBU og landskapsarkitekt i det verdenskjente arkitektkontoret Snøhetta, til en kuratoromvisning. Utstillingen er basert på NMBUs arkiv for norsk landskapsarkitektur, som ble etablert i 2014. På denne bloggen kan du lese om historier og funn fra arkivet. Utstillingen står fra februar til september 2019. 

Lansering av jubileumsbok
Jubileumsboka er en fordypning av matrialet som stilles ut på Nasjonalmuseet - Arkitektur. Den inneholder nye fotografier, modeller og et til nå ukjent historisk arkivmateriale. Den unge profesjonen har med knappe ressurser og under skiftende idealer i kunst og arkitekturvist sitt samfunnsanvar gjennom et helt århundre.  Planer fra mellomkrigstiden laget av pionéerer som Olav L. Moen, Marius Røhne og Karen Reistad er stadig er i bruk. Disse anleggende er forbløffende aktuelle i dagens diskusjoner om det grønne skiftet som Norge og verden står ovenfor. 

Landskapsarkitekters vandringer i Oslo og omegn
Landskapsarkitekter og forskere fra NMBU inviterer til vandringer  i alt fra gamle ruiner til dagens grønne lunger i byen.  Bli med Ola Bettum fra torg til torg, Annegreth Dietze-Schirdewahn på vandring i Slottsparken, opplev Vigelandsparken gjennom teater og gode historier med Karsten Jørgensen, og la deg fascinere av en vandring i virtuell virkelighet (VR) med Ramzi Hassan. Rundt 15 vandringer er på programmet fra slutten av april til slutten av september i Oslo, Kragerø og Ås. Vandringene er også på Oslo kommunes program for miljøhovedstadsåret 2019.

Rektors hagefest
Rektor Mari Sundli Tveit inviterer til en grønn og bærekraftig hagefest i parken på Campus Ås.Hagefesten blir holdt i forbindelse med immatrikuleringen og starten på studieåret – akkurat når parken er på sitt vakreste. Her vil næringsliv, studenter, forvaltning, politikere og interesseorganisasjoner treffes for en hyggelig kveld, med mingling, lett servering og en mulighet til å bli bedre kjent med hva NMBU gjør i praksis for at Oslo skal kunne nå FNs bærekraftsmål.

ECLAS-konferansen: Hundre år med landskapsarkitekturutdanning i Europa 
Landskapsarktiekter og forskere fra hele Europa samles når NMBU er vertskap for årets ECLAS-konferanse. Ved å reflektere over hvordan faget har utviklet og tilpasset seg ulike miljø- og samfunnsbehov, og hva som er veien videre framover, vil konferansen bidra til å aktualisere disiplinen gjennom innovative løsninger på noen av de mest avgjørende utfordringene i vår tid. Deltagerne vil også reflektere over rollen som forskere og lærere for fremtidige generasjoner av landskapsprofesjonene, for å føre fagdisiplinen videre. ECLAS (European Council of Landscape Architecture Schools) ble etablert 1990 som en sammenslutning av høyere utdanningsinstitusjoner i Europa som tilbyr studier i landskapsarkitektur.

Verdenskongressen for landskapsarkitekter
Urban transformasjon, grønn mobilitet, helsefremmende og vakre landskap og innbyggermedvirkning er på agendaen når Norske landskapsarkitekters forening (NLA) arrangerer Verdenskrongressen for landksapsarkitekter, IFLA World Congress 2019 med NMBU som medarrangør. Se verdenskongressens nettsider for mer informasjon: https://www.ifla2019.com/

Park(ing)Day
Hvert år okkuperer studentene en parkeringsplass i anledning det internasjonale initiativet Park(ing)Day hvor installasjoner blir satt opp i stedet for biler. Vi gjentar dette flotte initiativet også i 2019 ved å bruke en parkeringsplass i Oslo. 

NMBUs Park(ing)Day er også på Oslo kommunes program for miljøhovedstadsåret 2019.

Lyssetting av NMBU-parken 
Ås-samfunnet, studentene, ansatte og andre interesserte inviteres til en kveld i novembermørket hvor parken er lyssatt av våre studenter. Dette blir jubileumsårets avslutningsarrangement. 

Flere arrangementer og detaljert program kommer.  Det vil også bli lansert en ny nettside med kalender og nyheter fra jubileumsåret. Published 13. mars 2018 - 13:54 - Updated 28. november 2018 - 15:58